Pensionist dømt for kommentar på Facebook: ”Han burde henrettes ligesom hele sin familie”

Man kan ikke skrive, hvad man vil på internettet. Det fandt en pensionist fra Randers-området ud af onsdag den 17. november i retten, hvor der faldt dom i en sag, der har været undervejs siden foråret 2018.

Af Line Sophie Sand

Pensionisten og hans familie sidder i venteområdet, da advokaten ankommer. De ligner nogle, der har haft noget med hinanden at gøre før, og det har de også.

Grunden til fremmødet er en kommentar fra tilbage i foråret 2018. Den nu 63-årige pensionist bliver dengang anmeldt til politiet for at have skrevet en kommentar til en artikel i en gruppe på Facebook, hvor han opfordrer til kriminalitet. Sagen møder først nu 3,5 år senere sit endelige ved domstolen i Randers.

”PS. Omkring voldsmanden, så burde han henrettes ligesom hele sin familie.”

Sådan lyder kommentaren, som pensionisten er dømt for at have skrevet. De voldsomme ord var at finde i kommentarsporet til en artikel om en syrer, der havde stukket en tysk pige ned. Artiklen var blevet delt i en Facebookgruppe, men pensionisten erindrede i retten hverken at være en del af gruppen, at have skrevet kommentaren eller nogensinde at have set artiklen.

Pensionist på fuldtid, tastaturkriger på deltid

Til en start er den 63-årige tøvende, da dommeren spørger ind til hans brug af Facebook. Anklageren har en rapport med fra politiet, hvori der indgår et referat af en telefonsamtale mellem den 63-årige og politiet. Her har pensionisten sagt til politiet, at han kommenterer i den pågældende Facebookgruppe næsten dagligt.

Facebook er altså ikke nogen fremmed arena for manden, der er pensionist på fuldtid, men også ihærdig bruger af sit tastatur på deltid. Tastaturkrigeren medgiver, næste gang dommeren spørger ind til brugen af kommentarsporet på Facebook, at han kommenterer en gang imellem.

Ordkløveri nyttede ikke

En central del af forsvaret for tastaturkrigeren lå i ordvalget, navnlig brugen af ”burde.” Forsvareren har i dagens anledning medbragt et udklip af ordets definition fra ordbogen. Der lægges vægt på, at det skal forstås som et udtryk for den 63-åriges holdning til, at dødsstraf burde indføres i Danmark nærmere end en egentlig opfordring til kriminalitet.

Anklageren mener ikke, at kommentaren kan tilskrives en mindre grovhed grundet brugen af ”burde.” Hun lægger derimod vægt på, at kommentaren har været tilgængelig i en offentlig gruppe med mange mennesker, og at der er opfordret til grov kriminalitet.

Det er ikke noget krav, at nogen reelt skal have ageret på opfordringen i kommentarer af den slags natur. Der har været lignende sager i de seneste fem år, hvor andre er blevet dømt for kommentarer af samme natur.

Dommeren og nævningene finder den 63-årige pensionist skyldig. Han blev idømt 30 dages ubetinget fængsel med en prøvetid på 1 år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *